Maďarský Veszprém pri Balatone zaujme pamiatkami

Publikované sep 1, 2014 v kategórii Maďarsko

Maďarský Veszprém pri Balatone zaujme pamiatkami

Len 15 km od východného pobrežia Balatonu leží maďarské mesto Veszprém (po slovensky Vesprém). Už od nepamäti bola významnou dopravnou križovatkou a miestom stretu maďarskej a európskej kultúry.

Spomienkou na bohatú históriu plnú protikladov sú viaceré pamätihodnosti, ktoré sú vyhľadávané medzi turistami zo širokého okolia. Pobyt spríjemnia aj ďalšie atrakcie, napríklad zoologická záhrada z roku 1958.

História a pamiatky

O význame Veszpréme svedčí fakt, že už počas stredovekého vládnutia Arpádovskej dynastie (900-1301) slúžilo istú dobu ako kráľovské sídlo. Okrem množstva iných pamiatok bol v tejto dobe postavený napríklad Palác kráľovien, podľa ktorého si Veszprém vyslúžil prezývku „mesto kráľovien“. Tie korunoval veszprémsky biskup a od 14. storočia aj župan.

Rekonštruované historické centrum mesta je ideálne na romantickú prechádzku a prehliadku pamiatok. V meste sa každoročne konajú festivaly a rôzne kultúrne podujatia.

Dnešná podoba mesta bola vytvorená hlavne v 17. a 18. storočí, kedy boli postavené barokové a klasicistické budovy. Isté zmeny však nastali v 19. storočí, keď sa vplyvom socializmu rozbehla továrenská produkcia a počet obyvateľov sa prudko znásobil. Od roku 1949 je univerzitným mestom.

Tretia najväčšia ZOO v Maďarsku

Treťou najstaršou a najväčšou ZOO v krajine je Zoologická záhrada Kálmána Kittenbergera vo Veszpréme. Kedysi tu žil aj slávny šimpanz Böbe, ktorý hral v niekoľkých filmoch. Od roku 2007 žijú zvieratá v nových výbehoch. Stretnúť tu môžete aj medveďov a aljašských bielych vlkov.

Tipy na skvelé ubytovanie

Výhľad na hrad si môžete užiť z trojhviezdičkového hotela Tapó Fogadó és Királyi Étterem. Veľmi pozitívne ohlasy a nízke ceny. Odporúčam prezrieť všetky recenzie a aktuálne možnosti rezervácie kliknutím na názov hotela. Súčasťou areálu je bar a reštaurácia s tradičnými maďarskými špecialitami. V cene pobytu sú raňajky, samozrejmosťou je bezplatné Wi-Fi a parkovanie. Izby majú vlastnú kúpeľňu (vaňa alebo sprchový kút), žehliace potreby, minibar a kúrenie.

Pár pekných záberov Veszprému

5 minút chôdze od hradu nájdete štvorhviezdičkový Oliva Hotel. Jeho súčasťou je reštaurácia s vonkajšou terasou, v ktorej si môžete pochutnať na rôznych maďarských i medzinárodných pokrmoch. Raňajky sú zahrnuté v cene pobytu, nechýba ani bezplatné súkromné parkovisko a Wi-Fi pripojenie na internet. Izby sú útulné, klimatizované a farebne zariadené. Povinnou výbavou je kúpeľňa, TV a minibar. Aktuálne ceny ubytovania a recenzie predchádzajúcich hostí si môžete prečítať po kliknutí na predošlý odkaz.

veszprem-1-329921-m

Objednať ubytovanie vo Veszpréme!

Ceny: už od 25 EUR

Obrovský výber z hotelov, apartmánov, penziónov a rôznych ďalších ubytovacích zariadení. Rýchla a jednoduchá rezervácia. Najnižšie ceny.

Web prevádzkuje a píše Peter Greša. V prípade potreby ma môžete kontaktovať cez odkazy vyššie. Ak máte otázky týkajúce sa článku, použite prosím komentáre.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *