Za kúpaním do Egerszalóku

Publikované sep 10, 2013 v kategórii Maďarsko

Za kúpaním do Egerszalóku

Egerszalók je len drobná maďarská obec, patrí však medzi najpopulárnejšie turistické destinácie v krajine. Dôvodom sú výnimočné kúpele.

Nachádza sa 6 km od mesta Jáger (Eger) a 120 km od Budapešti, obklopujú ho pohoria Mátra (najvyššie pohorie v Maďarsku) a Bükk. Celá oblasť sa nachádza vo veľmi príjemnom prírodnom prostredí.

Čím sú výnimočné kúpele v Egerszalóku?

História kúpeľníctva v obci siaha do roku 1961. Kvôli hľadaniu ropy a zemného plynu sa vtedy uskutočnili prvé vrty. Prekvapením bolo, keď sa namiesto týchto surovín našla termálna voda. V Egerszalóku sú dve studne. Voda vyviera z hĺbky vyše 400 metrov, jej teplota dosahuje až 68 ° C. Vďaka vysokému obsahu soli a  minerálnych látok bola v roku 1992 vyhlásená za liečivú.

Studne dostali mená Mária a Vendelín. Vendelín je patrónom prameňov a studní.

Stekajúca voda vytvára tzv. „soľný kopec“, ktorý sa stal symbolom oblasti. Podobný prírodný útvar sa nachádza iba na dvoch miestach sveta – v Turecku (Pamukkala) a USA (Národný park Yellowstone).

Kúpele zaznamenávajú úspechy pri liečbe rôznych chorôb, napríklad pri ochoreniach kĺbov, chrbtice, kostí, svalov, kože, nervového systému a pohybového ústrojenstva.

Saliris Resort

V roku 2007 boli v areáli vybudované liečebné kúpele s wellness centrom. Návštevníci tu môžu využiť až 17 vnútorných a vonkajších bazénov. Okrem klasických plaveckých a rekreačných bazénov tu nájdete napríklad sedací bazén s liečivou vodou, perličkový kúpeľ a detské bazény.

Zábery zo Saliris Resort

Veľkým lákadlom je aj fitness centrum a saunový svet. Počas dňa sa niekoľkokrát koná saunová seansa, hostia si môžu vybrať spomedzi ľadovej, pivovej, medovej a soľnej. Informácie o výške vstupného (a mnoho ďalších informácii) nájdete aj na oficiálnom webe.

Kde sa ubytovať?

Veľké množstvo ubytovacích zariadení sa nachádza v blízkom Egeri. V samotnom Egerszalóku je taktiež pár desiatok rôznych hotelov a penziónov. Rezerváciu môžete uskutočniť pohodlne cez rezervačný systém.

Veľmi dobré hodnotenia má Villa Apartman. Zariadenie je umiestnené v krásnom prostredí, obklopujú ho termálne pramene a lesy. Ubytovacie jednotky sú elegantne zariadené, ich súčasťou je vlastná kúpeľňa aj dobre vybavená kuchynka. Nechýba ani balkón s výhľadom. V bezprostrednej blízkosti sa nachádza vonkajší bazén a kúpeľné centrum. K dispozícii je bezplatné súkromné parkovisko a Wi-Fi pripojenie v celom areáli. Apartmán pre dvoch stojí počas letnej sezóny 60€/noc, za apartmán pre štyroch zaplatíte 80€/noc.

Pozitívne hodnotenia má aj miestny penzión Petrényborpanzió, nachádzajúci sa 2 km od kúpeľov. Obklopuje ho veľká záhrada. Izby sú klimatizované a odhlučnené, ich súčasťou je vlastná kúpeľňa so sprchou. Hostia môžu využívať spoločnú kuchynku. V penzióne je požičovňa bicyklov. Pravidelne sa tu uskutočňujú ochutnávky vína. Bezplatné Wi-Fi aj parkovanie, raňajky sú spoplatnené. Izba pre dvoch stojí už od 44€/noc.

31128841

Objednať ubytovanie v Egerszalóku!

Ceny: už od 20 EUR

Obrovský výber z hotelov, hostelov, penziónov a ďalších typov ubytovacích zariadení. Rýchla a jednoduchá rezervácia. Najnižšie ceny.

Web prevádzkuje a píše Peter Greša. V prípade potreby ma môžete kontaktovať cez odkazy vyššie. Ak máte otázky týkajúce sa článku, použite prosím komentáre.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *