Dnešný tip na výlet je trochu netypický, týka sa totiž jedla. Začiatkom týždňa sme navštívili originálny salaš vo veľmi príjemnom prostredí na dolnom Liptove.
V salaši Krajinka sa zvyknem zastaviť vždy pri prechádzaní stredným Slovenskom, napríklad pri ceste do Tatier. Podobne ako ja koná asi veľké množstvo ľudí. Nezáleží kedy prídete, vždy ich je tu dosť. Dôvodom je vynikajúce jedlo a výhodná poloha. Dostanete sa sem ľahko – v Ružomberku odbočíte smerom na Martin, prejdete zhruba 2 km za mesto a ste tam.
Čím je Krajinka výnimočná?
Lepší salaš nájdete na Slovensku asi len ťažko. Okolo miestnej reštaurácie sa postupom času vybudoval komplex, ktorý sa neustále rozrastá.
Nachádzajú sa tu drevenice, v ktorých si môžete kúpiť napríklad čerstvé syry, korbáčiky, nite, buchty, pagáče, med, džem a mnoho ďalších skvelých dobrôt. Pozor – všetko pochádza z domácej produkcie! Priamo na salaši totiž žije veľa rôznych zvierat, prikladám pár obrázkov.
Reštaurácia Krajinka
Hneď po príchode sme zamierili do reštaurácie. Tá býva zvyčajne dosť preplnená a čašníci sa v nej musia poriadne obracať. Inak tomu nebolo ani tentokrát, pred hlavným vchodom dokonca čakalo na voľný stôl zhruba 10-15 ľudí. Takto to tu však vyzerá snáď vždy.
Časť interiéru reštaurácie je presklená, hostia si teda môžu krátiť čas pri čakaní na jedlo pozorovaním zvierat. Pôvodne sme chceli iba vojsť dnu, pozrieť sa na zvieratá a odísť. Zhodou okolností sa však uvoľnil stôl a rýchlo sme to využili.
Krajinka nemá zbytočne rozsiahly jedálny lístok, čo hodnotím pozitívne. V podstate tu nájdete iba niekoľko hlavných jedál, ktoré sú taktiež samozrejme pripravované z čerstvých (a ich vlastných) surovín. Objednali sme si vyprážaný ovčí syr a maďarský guláš. Obe jedlá boli veľmi dobré, syr bol až príliš sýty.
Preplnená reštaurácia, vonku čakajú ľudia
Čerstvý vyprážaný ovči syr a maďarský guláš
Pri odchode sa vždy zastavím v spomínaných dreveniciach. V jednej nájdete hlavne výrobky z mlieka, v druhej (pekáreň) prevažne rôzne buchty a pagáče. Všetky vyzerajú veľmi lákavo a ťažko vybrať čo vziať skôr. Výborné sú hlavne čučoriedkové a jahodové buchty, syrové nite, oškvarkové pagáče a ovčí syr.
Vynikajúce buchty
Oškvarkové pagáče
Syrové nite, fotka sa moc nevydarila
Otváracie hodiny
Salaš je otvorený počas celého týždňa. Reštaurácia funguje denne od 10:00 do 21:00, predajňa syrov od 8:00 do 21:00 a v pekárni sa môžete zastaviť kedykoľvek od 8:00 do 20:00. Viac info nájdete tu.
Posledné komentáre