Salaš Krajinka – veľa dobrého jedla

Publikované aug 21, 2013 v kategórii Navštívili sme, Tipy na výlet

Salaš Krajinka – veľa dobrého jedla

Dnešný tip na výlet je trochu netypický, týka sa totiž jedla. Začiatkom týždňa sme navštívili originálny salaš vo veľmi príjemnom prostredí na dolnom Liptove.

V salaši Krajinka sa zvyknem zastaviť vždy pri prechádzaní stredným Slovenskom, napríklad pri ceste do Tatier. Podobne ako ja koná asi veľké množstvo ľudí. Nezáleží kedy prídete, vždy ich je tu dosť. Dôvodom je vynikajúce jedlo a výhodná poloha. Dostanete sa sem ľahko – v Ružomberku odbočíte smerom na Martin, prejdete zhruba 2 km za mesto a ste tam.

Čím je Krajinka výnimočná?

Lepší salaš nájdete na Slovensku asi len ťažko. Okolo miestnej reštaurácie sa postupom času vybudoval komplex, ktorý sa neustále rozrastá.

Nachádzajú sa tu drevenice, v ktorých si môžete kúpiť napríklad čerstvé syry, korbáčiky, nite, buchty, pagáče, med, džem a mnoho ďalších skvelých dobrôt. Pozor – všetko pochádza z domácej produkcie! Priamo na salaši totiž žije veľa rôznych zvierat, prikladám pár obrázkov.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reštaurácia Krajinka

Hneď po príchode sme zamierili do reštaurácie. Tá býva zvyčajne dosť preplnená a čašníci sa v nej musia poriadne obracať. Inak tomu nebolo ani tentokrát, pred hlavným vchodom dokonca čakalo na voľný stôl zhruba 10-15 ľudí. Takto to tu však vyzerá snáď vždy.

Časť interiéru reštaurácie je presklená, hostia si teda môžu krátiť čas pri čakaní na jedlo pozorovaním zvierat. Pôvodne sme chceli iba vojsť dnu, pozrieť sa na zvieratá a odísť. Zhodou okolností sa však uvoľnil stôl a rýchlo sme to využili.

Krajinka nemá zbytočne rozsiahly jedálny lístok, čo hodnotím pozitívne. V podstate tu nájdete iba niekoľko hlavných jedál, ktoré sú taktiež samozrejme pripravované z čerstvých (a ich vlastných) surovín. Objednali sme si vyprážaný ovčí syr a maďarský guláš. Obe jedlá boli veľmi dobré, syr bol až príliš sýty.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Preplnená reštaurácia, vonku čakajú ľudia

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Čerstvý vyprážaný ovči syr a maďarský guláš

Pri odchode sa vždy zastavím v spomínaných dreveniciach. V jednej nájdete hlavne výrobky z mlieka, v druhej (pekáreň) prevažne rôzne buchty a pagáče. Všetky vyzerajú veľmi lákavo a ťažko vybrať čo vziať skôr. Výborné sú hlavne čučoriedkové a jahodové buchty, syrové nite, oškvarkové pagáče a ovčí syr.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vynikajúce buchty

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oškvarkové pagáče

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Syrové nite, fotka sa moc nevydarila

Otváracie hodiny

Salaš je otvorený počas celého týždňa. Reštaurácia funguje denne od 10:00 do 21:00, predajňa syrov od 8:00 do 21:00 a v pekárni sa môžete zastaviť kedykoľvek od 8:00 do 20:00. Viac info nájdete tu.

Web prevádzkuje a píše Peter Greša. V prípade potreby ma môžete kontaktovať cez odkazy vyššie. Ak máte otázky týkajúce sa článku, použite prosím komentáre.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *